Psihologia intimității
Răspunsul sexual implică o interacțiune complexă la nivel de fiziologie, emoții, experiențe, credințe, stil de viață, relații. Perturbarea oricărei componente poate afecta dorința sexuală, excitarea sau satisfacția, iar tratamentul presupune adesea mai mult decât o simplă abordare.
Terapia sexuală este o formă de psihoterapie alcătuită prin îmbinarea dintre consiliere, intervenții cognitivo-comportamentale și tratarea concomitentă a stărilor psihice existente, precum depresia și anxietatea. În niciun caz, nu are în vedere acte sexuale în fața terapeutului sau transformarea sedințelor într-un surogat pentru sex.
Ca psiho-sexolog, te pot ajuta să găsești răspunsuri la întrebări ca:
- Cine sunt eu din punct de vedere al sexualității?
- Cum pot fi în echilibru cu propria sexualitate?
- Cum pot depăși provocările din sfera intimității?
- Cum și în ce fel pot fi un partener bun pentru celălalt?
Servicii specifice
- Evaluare sexologică (disfuncții sexuale la bărbați, femei sau probleme ce țin de cuplu);
- Psihoterapie sexuală de cuplu;
- Educație sexologică pentru adolescenți sau tineri;
- Psihoterapie sexuală individuală (alegerea identității de gen, probleme de orientare sexuală, fetish-uri, adicții de natură sexuală sau durerile care apar în timpul actului sexual).
Tehnici de intervenție
Terapia sexuală dispune de o varietate de procedee pentru a ajuta pacientul să se reconecteze emoțional și sexual cu partenerul sau. Printre acestea se află și:
Ajutarea pacientului să-și stabilească obiective echilibrate și realiste. Pacienții pot avea nevoie de ajutor în înțelegerea mecanismelor sexuale feminine sau masculine și a ceea ce îi incită în mod personal. Există situații în care aceștia nu si-au explorat suficient sexualitatea și nu sunt conștienți suficient de ea: mimează orgasmul, sunt anxioși, inhibați de propria sexualitate sau acceptă să se angajeze în actul sexual fără a obține satisfacție. Informarea în legătura cu disfuncțiile sexuale este, de multe ori, primul pas în tratament și ajută pacientul să își definească dorințele, scopurile si așteptările.
Explorarea fanteziilor sexuale. Fanteziile sexuale reprezintă un proces important în restabilirea dorinței.
Identificarea catalizatorilor din activitatea sexuală. Analizarea obiceiurilor sexuale, precum momentul zilei, intervalul dintre actele sexuale și modul de exprimare a dorinței poate fi utilă pentru terapeut. Acesta poate face recomandări de valoare, în vederea creșterii dorinței sexuale și a satisfacției în plan sexual.
Identificarea reperelor sexuale prin exerciții. Aceste exerciții sunt create pentru ca pacientul să rememoreze momentele în care s-a simțit atrăgător și a avut un nivel optim al dorinței sexuale.
Practicarea exercițiilor de concentrare pe senzații. Aceste exerciții comportamentale implică diverse atingeri sau gesturi în cuplu, pentru a le identifica pe cele mai excitante pentru partener.
Învățarea puterii prezentului. Practica puterii prezentului învață pacientul să se concentreze pe clipa de față și pe toate simțurile simultan – văz, auz, miros, atingere și gust – și să înlăture gândurile distrugătoare. Această tehnică este eficientă în special în a ajuta femeile să conștientizeze felul în care corpul lor reacționează la stimuli sexuali.
Explorarea formelor alternative de exprimare sexuală.
Evitarea plictiselii. Sexologul poate oferi sugestii pentru revigorarea vieții sexuale.
Intervenții specifice: tehnica de desensibilizare Wolpe, tehnica stop-start a lui Semans, tehnica de relaxare musculară progresivă, hipnoza, tehnica de imagerie ghidată etc.