Viața ta este oglinda alegerilor tale.

Indiferent care crezi că sunt valorile tale, acțiunile tale spun totul. Avem de făcut alegeri în fiecare zi și putem începe să luăm decizii în funcție de valorile noastre. Oamenii cu care vorbești, lucrurile la care te uiți, ce faci cu timpul tău – toate aceste surse inspiră valori și credințe. Când îți creezi spațiu și liniște, poți da praful la o parte și te poți privi pe tine din interior, nu prin ochii celorlalți.

Consilierea psihologică este pentru tine dacă dorești să îmbunătățești un aspect specific al vieții tale, dacă ai nevoie de feedback și îndrumare într-o zonă anume sau dacă, în general, ești satisfăcut cu viața și relațiile tale, iar ceea ce cauți este să lucrezi pe o problemă specifică. În schimb, dacă observi că există un pattern al problemelor, dacă dorești să te angajezi într-un proces mai îndelungat și mai profund sau dacă te tulbură probleme extinse pe mai multe arii ale vieții (ex. depresie), îți recomand psihoterapia individuală.

Consilierea se concentrează pe aspecte emoționale, sociale, vocaționale și educaționale care țin de autocunoaștere și dezvoltarea optimă a resurselor proprii.

Consilierea psihologică te poate ajuta:

  • să faci schimbări pozitive în viața ta, lucrând la îndeplinirea unor obiective pe baza unui plan;
  • să gestionezi o situație problematică specifică (schimbarea unui loc de muncă, o despărțire, probleme financiare etc.);
  • să abordezi o problemă într-un mod orientat spre soluție și rapid, fără o cercetare amănunțită a trecutului;
  • să îți îmbunătățești relațiile interpersonale;
  • să îți crești bunăstarea generală și să te simți mai fericit/satisfăcut de viața ta;
  • să primești feedback și asistență în a îmbunătăți/eficientiza diverse comportamente;
  • să îți descoperi calități și resurse și să înveți să le utilizezi eficient;
  • să înțelegi rolul pe care cariera îl joacă în viața ta și să îți îmbunătățești acest aspect al vieții.

Dintotdeauna, omul a înțeles că, pentru a se cunoaște mai bine pe sine, pentru a-și descoperi și dezvolta calitățile este nevoie să treacă printr-un anume proces. Fie că a fost vorba de timp petrecut în singurătate, rugăciune, post, călătorii inițiatice sau meditație, omul a înțeles importanța înțelegerii de sine, ca idee de bază pentru înțelegerea lumii și a celorlalți.

Dezvoltarea personală, nici în teorie, nici în practică nu este un concept simplu sau unanim înțeles identic de toată lumea. Astfel, pentru unii, dezvoltare personală înseamnă creșterea încrederii în sine, pentru alții spiritualitate. Gestionarea stresului, ieșirea din zona de confort, atingerea succesului, autocunoaștere, relații armonioase, stabilirea obiectivelor sunt alte câteva direcții de abordare.

O personalitate dezvoltată este un om adult, matur, fericit și mulțumit de sine și de viața sa. Capabil să-și asume răspunderea pentru sine și pentru alții, dezvoltat atât moral, cât și spiritual. Consider că ideea fundamentală a conceptului este înțelegerea faptului că majoritatea oamenilor au un potențial neutilizat. Trebuie să devii conștient de tine ca să afli cine ești și ce poți.  Există însă și o altă perspectivă, legată de interacțiunea cu lumea exterioară – apare astfel o strânsă legătura între omul care suntem și calitatea vieții pe care o avem.

SOLICITĂ PROGRAMARE