Ar fi mult mai ușor pentru noi toți să primim un scenariu cu titlul „viață de succes” la naștere. Sau să avem încorporat un indicator automat care să ne ofere instrucțiuni despre cum să acționăm în anumite situații. Suntem diferiți de la naștere, creștem în locuri diferite și avem obiective diferite. Poate că este bine că nu există nici un mecanism care să ne construiască viața. Acest lucru o face unică. Să trăim momentul prezent, să fim conștienți că suntem limitați și să învățăm să trăim cu incertitudini și situații noi care pot apărea.
Prin terapie, omul poate să-și îmbunătățească starea mentală, starea afectivă, să-și rezolve anumite probleme, și nu numai. Psihoterapia înseamnă și dezvoltare personală, înseamnă să vezi care-ți sunt resursele, punctele slabe, înseamnă dezvoltare.
Câteva aspecte importante:
- Ședințele durează 50 de minute și au loc o dată sau de două ori pe săptămână.
- Relația terapeutică este cel mai important aspect care duce la schimbare.
- Oferiți-vă timp. Psihoterapia nu este o pastilă magică. Este eficientă într-un ritm care se adaptează de obicei după ritmul dumneavoastră psihologic și nu după dorința de a scăpa de simptome.
- Terapeuții nu dețin „cheia adevărului și luminii”. În general, nu vor oferi sfaturi și nu vă vor spune ce să faceți, exceptând anumite teme pentru acasă.
- Exersați descoperirile din timpul terapiei de la o ședință la alta.
- Regulile de confidențialitate sunt destul de stricte pentru terapeuți. Vă recomand să faceți același lucru și să păstrați conținutul ședințelor de terapie pentru dumneavoastră.
- Regulile de etică ale psihoterapeuților nu permit acestora să aibă orice alt raport cu clientul în afara celui terapeutic.
Psihoterapia individuală este un proces ce se desfășoară într-un mediu sigur și confortabil, care îți asigură confidențialitatea, unde, alături de un terapeut specializat:
- îți poți explora sentimentele, convingerile și comportamentele;
- poți lucra cu amintirile semnificative sau traumele;
- îți poți identifica aspecte ale vieții pe care vrei să le schimbi;
- poți să te înțelegi mai bine;
- îți poți stabili obiective personale;
- poți începe să lucrezi la schimbarea dorită.